reviews Book "De Hamsteraar, kritiek van het logistiek kapitalisme", Willem Schinkel

Published → Friday, April 9, 2021 10:46 AM

go straight to more reviews on Goodreads

Dankzij de lees- en discussiegroep van Netwerkeconomie heb ik me leren verdiepen in andere lectuur. Na een jaar non-actief van de groep, ligt het boek van Willem Schinkel op het leesschap: de hamsteraar.

Eén van de strategieën die ik hanteer om actiever en meer gefocuseerd te lezen is, recessies lezen en meer opzoeken van de schrijver. Ik vond een meerwaarde bij de bespreking van Marga van der vet en bij het interview door het Rotterdamsch Leeskabinet.

Het vastgelopen containerschip Ever Given in het Suezkanaal in maart 2021 is een treffend voorbeeld van het onderwerp van het boek. Een groot deel van de logistieke keten zit voor 20 dagen vast. Lege schappen en verhoogde supermarkt prijzen zijn het gevolg. Je snapt het helemaal als je het boek leest.

vastgelopen containerschip in Suez Kanaal. Beeld AP

Nieuwe inzichten

Het verschil tussen hamsteren en verzamelen. Ik citeer “De verzamelaar ge- en verbruikt niet, maar verzamelt en vindt waarde in het pure bezit en de opslag zelf. Voor de hamsteraar, daarentegen, ligt de waarde van het opslaan in de mogelijkheid de voorraad te kunnen verbruiken.

Het inzicht dat kapitaal – geld – ook een hamstering is.

Wat logistiek kapitalisme betekent en hoe schaarste gecreëerd wordt.